Porady

Czym jest insulinooporność?

Jesteśmy obecnie świadkami epidemii otyłości i cukrzycy typu 2 na świecie. Jeżeli obecna tendencja utrzyma się̨, to w ciągu najbliższych 2–3 dekad liczba osób z cukrzycą na świecie podwoi się. Najbardziej niepokojący jest jednak fakt, że szerokie grono nie jest świadomych istnienia choroby. Pierwszym kluczowym objawem związanym z rozwojem cukrzycy typu 2 jest insulinooporność.

Insulinooporność to jest stan obniżonej wrażliwości tkanek organizmu na działanie hormonu odpowiedzialnego głównie za regulację poziomu cukru we krwi i gospodarki tłuszczowej, mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. Dzięki temu energia z żywienia przedostaje się z krwiobiegu do komórek. W taki sposób poziom energii w komórkach rośnie, czyli je odżywia. Kiedy komórki zaczynają być obojętne na ten hormon, organizm walczy z tym poprzez wydzielanie coraz większych ilości hormonu, co ma złe konsekwencje dla naszego zdrowia.
Insulinooporność może ujawniać́ się̨ poprzez różnorodne zaburzenia, takie jak: upośledzona tolerancja glukozy, cukrzyca typu 2, otyłość́, nadciśnienie tętnicze czy hiperurykemia.

Objawy insulinooporności są niespecyficzne, choroba może przebiegać w sposób utajony lub ujawniać się w różny sposób, np. poprzez:

Łatwe przybieranie na wadze, w szczególności w okolicy talii,
Trudności ze schudnięciem – mimo stosowania diety i aktywności fizycznej,
Ciągle utrzymujący się apetyt,
Częste bóle głowy,
Ciągłe zmęczenie,
Zaburzenia koncentracji,
Senność w ciągu dnia
Problemy z zasypianiem w nocy

Należy jednak pamiętać, że nie u wszystkich cierpiących na insulinooporność pojawią się objawy. Stąd też warto zachęcać ludzi do regularnych badań profilaktycznych i prowadzenia zdrowego stylu życia. Bardzo ważna jest poprawa jakości spożywanego jedzenia, odpowiednia suplementacja (np. Insudiab zawierający maślan sodu) oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Insudiab to aż 90 kapsułek maślanu sodu w postaci mikrogranulatu co zapewnia najlepszą przyswajalność przez organizm. Maślan sodu powoduję wydzielanie GLP-1 (hormonu jelitowego), który oddziałując na trzustkę (komórki beta) redukując zarówno glikemię poposiłkową, jak i hemoglobinę glikozylowaną oraz hamuje wydzielanie glukagonu.

Liczne badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ suplementacji maślanem sodu na zmniejszenie insulinooporności, obniżenie poziomu cholesterolu oraz redukcję masy ciała oraz szczególnie korzystny wpływ w cukrzycy typu 2.

Brak istotnych działań niepożądanych i bardzo niska toksyczność maślanu sodu powodują możliwość stosowania preparatu we wszystkich grupach wiekowych bez istotnych przeciwwskazań.

Nasze produkty i zestawy produktów zawierające maślan sodu.

Przeczytaj też inne artykuły

Przewiń do góry

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.