Jesteśmy obecnie świadkami epidemii otyłości i cukrzycy typu 2 na świecie. Jeżeli obecna tendencja utrzyma się̨, to w ciągu najbliższych 2–3 dekad liczba osób z cukrzycą na świecie podwoi się. Najbardziej niepokojący jest jednak fakt, że szerokie grono nie jest świadomych istnienia choroby. Pierwszym kluczowym objawem związanym z rozwojem cukrzycy typu 2 jest insulinooporność.

Insulinooporność to jest stan obniżonej wrażliwości tkanek organizmu na działanie hormonu odpowiedzialnego głównie za regulację poziomu cukru we krwi i gospodarki tłuszczowej, mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. Dzięki temu energia z żywienia przedostaje się z krwiobiegu do komórek. W taki sposób poziom energii w komórkach rośnie, czyli je odżywia. Kiedy komórki zaczynają być obojętne na ten hormon, organizm walczy z tym poprzez wydzielanie coraz większych ilości hormonu, co ma złe konsekwencje dla naszego zdrowia.
Insulinooporność może ujawniać́ się̨ poprzez różnorodne zaburzenia, takie jak: upośledzona tolerancja glukozy, cukrzyca typu 2, otyłość́, nadciśnienie tętnicze czy hiperurykemia.

Objawy insulinooporności są niespecyficzne, choroba może przebiegać w sposób utajony lub ujawniać się w różny sposób, np. poprzez:

  • Łatwe przybieranie na wadze, w szczególności w okolicy talii,
  • Trudności ze schudnięciem – mimo stosowania diety i aktywności fizycznej,
  • Ciągle utrzymujący się apetyt,
  • Częste bóle głowy,
  • Ciągłe zmęczenie,
  • Zaburzenia koncentracji,
  • Senność w ciągu dnia
  • Problemy z zasypianiem w nocy

Należy jednak pamiętać, że nie u wszystkich cierpiących na insulinooporność pojawią się objawy. Stąd też warto zachęcać ludzi do regularnych badań profilaktycznych i prowadzenia zdrowego stylu życia. Bardzo ważna jest poprawa jakości spożywanego jedzenia, odpowiednia suplementacja (np. Insudiab zawierający maślan sodu) oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Insudiab to aż 90 kapsułek maślanu sodu w postaci mikrogranulatu co zapewnia najlepszą przyswajalność przez organizm. Maślan sodu powoduję wydzielanie GLP-1 (hormonu jelitowego), który oddziałując na trzustkę (komórki beta) redukując zarówno glikemię poposiłkową, jak i hemoglobinę glikozylowaną oraz hamuje wydzielanie glukagonu.

Liczne badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ suplementacji maślanem sodu na zmniejszenie insulinooporności, obniżenie poziomu cholesterolu oraz redukcję masy ciała oraz szczególnie korzystny wpływ w cukrzycy typu 2.

Brak istotnych działań niepożądanych i bardzo niska toksyczność maślanu sodu powodują możliwość stosowania preparatu we wszystkich grupach wiekowych bez istotnych przeciwwskazań.

Skuteczność preparatu potwierdza seria publikacji naukowych w bazie PubMed:

  1. Henagan, Tara M et al. “Sodium butyrate epigenetically modulates high-fat diet-induced skeletal muscle mitochondrial adaptation, obesity and IR through nucleosome positioning.” British journal of pharmacology vol. 172,11 (2015): 2782-98.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439875/
  2. Gonzalez, Austin et al. “Sodium butyrate ameliorates IR and renal failure in CKD rats by modulating intestinal permeability and mucin expression.” Nephrology, dialysis, transplantation : official publication of the European Dialysis and Transplant Association – European Renal Association vol. 34,5 (2019): 783-794.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6503301/
  3. Zhang, Ling et al. “Sodium Butyrate Protects -Against High Fat Diet-Induced Cardiac Dysfunction and Metabolic Disorders in Type II Diabetic Mice.” Journal of cellular biochemistry vol. 118,8 (2017): 2395-2408.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5462877/
  4. Larasati, Rahma Ayu et al. “The Role of Butyrate on Monocyte Migration and Inflammation Response in Patient with Type 2 Diabetes Mellitus.” Biomedicines vol. 7,4 74. 24 Sep. 2019, doi:10.3390/biomedicines7040074
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6966637/
Przewiń do góry

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.