Insudiab to aż 90 kapsułek maślanu sodu w postaci mikrogranulatu co zapewnia najlepszą przyswajalność przez organizm. Maślan sodu powoduję wydzielanie GLP-1 (hormonu jelitowego), który oddziałując na trzustkę (komórki beta) redukując zarówno glikemię poposiłkową, jak i hemoglobinę glikozylowaną oraz hamuje wydzielanie glukagonu.

Liczne badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ suplementacji maślanem sodu na zmniejszenie insulinooporności, obniżenie poziomu cholesterolu oraz redukcję masy ciała oraz szczególenie korzystny wpływ w cukrzycy typu 2.

Brak istotnych działań niepożądanych maślanu sodu powoduje możliwość stosowania preparatu we wszystkich grupach wiekowych bez istotnych przeciwwskazań. Skuteczność preparatu potwierdza seria publikacji naukowych w bazie PubMed.

Cytaty z literatury naukowej

  1. Henagan, Tara M et al. “Sodium butyrate epigenetically modulates high-fat diet-induced skeletal muscle mitochondrial adaptation, obesity and insulin resistance through nucleosome positioning.” British journal of pharmacology vol. 172,11 (2015): 2782-98.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439875/
  2. Gonzalez, Austin et al. “Sodium butyrate ameliorates insulin resistance and renal failure in CKD rats by modulating intestinal permeability and mucin expression.” Nephrology, dialysis, transplantation : official publication of the European Dialysis and Transplant Association – European Renal Association vol. 34,5 (2019): 783-794.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6503301/
  3. Zhang, Ling et al. “Sodium Butyrate Protects -Against High Fat Diet-Induced Cardiac Dysfunction and Metabolic Disorders in Type II Diabetic Mice.” Journal of cellular biochemistry vol. 118,8 (2017): 2395-2408.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5462877/
  4. Larasati, Rahma Ayu et al. “The Role of Butyrate on Monocyte Migration and Inflammation Response in Patient with Type 2 Diabetes Mellitus.” Biomedicines vol. 7,4 74. 24 Sep. 2019, doi:10.3390/biomedicines7040074
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6966637/
Przewiń do góry

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.